Acasă / Sport / Atletism / Rusia a rămas fără medalia de argint a ştafetei de 4×400 de metri de la Jocurile Olimpice din 2012

Rusia a rămas fără medalia de argint a ştafetei de 4×400 de metri de la Jocurile Olimpice din 2012

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat, miercuri, că a retras medalia de argint cucerită de ştafeta de 4×400 de metri a Rusiei în cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012, după ce sportiva Antonina Krivoshapka a fost testată pozitiv cu o substanţă interzisă, notează agenţia TASS.

“Au fost reanalizate probele rusoaicei Antonina Krivoshapka de la JO Londra 2012 şi a fost identificat un test pozitiv pentru substanţa interzisă numită dehydrochlormethyltestosterone (turinabol). Prin urmare, echipa Federaţiei Ruse este descalificată din proba de ştafetă feminină 4×400 de metri. Medaliile şi diplomele sunt retrase şi trebuie returnate”, se arată într-un comunicat al CIO.

Turinabol este un steroid anabolizant introdus în practica medicală în 1965, iar un an mai târziu a fost folosit şi în sport. În 1972, s-a răspândit folosirea lui în rândul sportivilor, în toate ramurile, nu numai în atletism, unde era folosit până atunci. Efectele consumului acestei substanţe sunt: acumularea unei mase musculare solide, reţinerea nesemnificativă a lichidului în organism şi minimum de reacţii adverse.

Antonina Krivoshapka, în vârstă de 29 de ani, nu a mai participat la nicio competiţie din 2013, când a câştigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova.

Celelalte sportive ruse care au participat la eveniment sunt Yulia Gushchina, Tatiana Firova, Natalia Antyukh, Anastasia Kapachinskaya şi Natalia Nazarova. În urma acestei decizii, ştafetele Jamaicăi şi Ucrainei au fost promovate la medaliile de argint, respectiv bronz. Echipa Statelor Unite a câştigat aurul la 4×400 de metri în 2012.

Totodată, Comitetul Internaţional Olimpic a decis descalificarea sportivei ruse Vera Ganeeva, care a participat la proba de aruncare a discului în cadrul Jocurilor Olimpice din 2012 şi s-a clasat pe locul 23. Ganeeva a fost testată pozitiv cu aceeaşi substanţă, turinabol.

Peste 1000 de sportivi ruşi au făcut parte dintr-un program de dopaj sponsorizat de către statul rus între 2011 şi 2015, potrivit unui raport cerut de Agenţia Mondială Antidoping şi publicat în decembrie 2016. Rezultatele pozitive au apărut după ce au fost testate din nou probele de urină prelevate pe durata Jocurilor Olimpice din 2008 şi 2012.

 

Sursa : Mediafax

ULTIMA ORĂ

Leo Grozavu crede că merita mai mult: “Am avut foarte multe ocazii împotriva unei echipe care ne-a fost inferioară”

Leo Grozavu, antrenorul echipei FC Botoşani, a declarat, luni, după înfrângerea formaţiei sale în deplasare …