Acasă / Politica / Dorneanu, despre sesizările privind OUG: Noi avem o singură presiune, a legii şi a Constituţiei

Dorneanu, despre sesizările privind OUG: Noi avem o singură presiune, a legii şi a Constituţiei

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat vineri,că judecătorii vor respecta “întrutotul” Constituţia, legea şi conştiinţa lor în judecarea solicitărilor privind OUG care modifică prevederile Codului Penal, afirmând că CCR ţine cont de conţinutul ordonanţei şi va acţiona în consecinţă.

“Noi avem o singură presiune, presiunea legii şi a Constituţiei, şi a obligaţiei de a le respecta pe amândouă. (…) Am spus explicit, presiunea noastră este presiunea Constituţiei şi nu este o presiune. Este, cum spune Jean Jacques Rousseau, jugul blând al legii, acesta este jugul nostru, nu ne orientăm după alte presiuni. Vom respecta întrutotul şi Constituţia, legea, legea noastră de organizare şi conştiinţa noastră”, declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, cu privire la sesizările transmise CCR în privinţa OUG de modificare a Codului Penal, întrebat dacă există o presiune asupra judecătorilor Curţii şi dacă vor ţine cont de “vocea străzii”.

Valer Dorneanu a afirmat că sesizarea transmisă de Avocatului Poporului nu a ajuns încă la CCR.

“În momentul în care vom primi sesizarea, o vom analiza.Suntem obligaţi să vedem cu seriozitate şi bine orice sesizare primi şi o aşteptăm şi atunci o să îi dăm şi termen şi atenţia cuvenită.(…) Noi avem nişte termene şi avem în vedere şi conţinutul ordonanţei şi vom acţiona în consecinţă”, a spus Valer Dorneanu, despre sesizarea transmisă de Avocatului Poporului, întrebat dacă CCR ar putea stabili un termen mai rapid având în vedere că OUG intră în vigoare în 7 zile.

Solicitat să comenteze situaţia generată de OUG emisă de Cabinetul Grindeanu, Valer Dorneanu a afirmat că este preşedintele unei instituţii care are un statut şi în legea sa organică scrie că judecătorii nu fac declaraţii publice şi nu îşi exprimă opinii publice mai ales cu privire la “asemenea subiecte de interes major, arzătoare”.

Întrebat ce se va întâmpla dacă OUG va fi declarată neconstituţională, Dorneanu a afirmat că “întrebarea este foarte bună”, dar din cauza constrângerilor impuse de legea CCR nu poate să facă declaraţii publice.

Valer Dorneanu a precizat la solicitarea jurnaliştilor că nu a avut o discuţie cu preşedintele Iohannis.

 

Sursa : Mediafax

ULTIMA ORĂ

PSD a contestat din nou sistemul de vot electronic şi a cerut reluarea votului în Camera Deputaţilor

PSD a contestat, marţi, în şedinţa de plen, funcţionarea sistemului electronic de vot abia reintrodus …